perjantai 21. tammikuuta 2011

Virka en korg

Systeryster efterlyste "receptet" på en korg för leksaker på min andra blogg. Eftersom jag redan har en sådan och inte orkar virka en ny, virkade jag istället en mindre korg för tex frukt. Korgen görs på samma sätt oberoende storlek, så det är bara att lägga till varv för att få den att passa ens egna behov.

steg 1: välj tråd. Jag valde trasmattstrasor, men det finns otaliga andra möjligheter. Tex. av novitas huopanen kan man göra fina tovade varianter.

steg 2: Nysta (om det behövs)


steg 3: laga en ögla (aloitussilmukka på det andra inhemska)


steg 4: Virka 5 maskor och slut till en cirkel med en fast maska (piilosilmukka)


steg 5: Virka 10 maskor runt ringen så att du sticker nålen in mitt i cirkeln, inte genom den enskilda
maskan

steg 6: Virka nu 2 maskor i varje maska så att nålen sticks under båda länkarna hela varvet runt, dvs nästa varv består av 20 maskor.

nästa varv: virka 2 maskor i första maskan, en maska i andra maskan, två maskor i tredje maskan, en maska i fjärde maskan.... varvet runt, dvs 30 maskor totalt.

nästa varv: 2 maskor i första, 1 i dom två följande (dvs en i andra, en i tredje), 2 i fjärde, 1 i dom två följande (2-1-1-2-1-1-2-1-1....)

nästa varv: 2 maskor i första, 1 i dom tre följande, 2 i den femte, tre i dom därpåföljande...
fortsätt såhär tills bottnet är önskad storlek. (2-1-1-1-2-1-1-1-2-....)

För att underlätta räknandet lönar det sig att använda en markör av något slag. tex en säkerhetsnål eller bara en penna som sticks in i den första maskan på varje varv.steg 7: När bottnet har önskad diameter  slutar tillökningarna och kanten virkas rakt upp.

för att få kanten att stiga "rakare" upp lönar det sig att virka första varvet enbart i bakre öglan


steg 8: Virka tills korgen har önskad höjd. Om du inte vill ha handtag på korgen kan du skippa den här delen av beskrivningen.

för ett handtag, virka 5 öglor på rad (ketjusilmukkaa) och fäst i fjärde maskan från början av keden.
virka halva varvet runt och gör ett till symmetriskt på andra sidan.
Steg 9: Virka 6 maskor så att nålen sticks under handtaget, och fortsätt efter handtaget så att avslutningsvarvet virkas runt det redan virkade varvet. På så sätt blir det översta varvet som en tjockare ring runt kanten av korgen.Steg 10: Avsluta med en fast maska vid början av första handtaget. Avsluta och göm stronttan i maskorna.


Färdig!3 kommenttia:

 1. Skulle ännu tillägga att detta inte är ett magiskt recept på alla korgar, iom att hur man virkar bottnet beror på trådens tjocklek. 5-10-20.... var bra för den här tråden, men tex 3-6-12-18... kan vara bra med något annat.

  man vet att man har rätt mängd maskor när bottnet blir platt. blir det skålformat har du för lite, blir kanten wobblig har du för många.

  Med fel mängd kan man minska eller öka några maskor för att parera utan att måsta sprätta (om man märker det tillräkligt tidigt)
  lycka till!

  VastaaPoista
 2. Åh. Det här är så överkurs. För mig är det det, tro det eller ej. Jag började snubbla vid "markören". Och jo, jag är avis. Jag vill också kunna. Micaela

  VastaaPoista
 3. Det skall nog komma helt steg för steg basics för alla mindre vana stickare och virkare! med bild och kanske t.o.m. video

  VastaaPoista