keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Blomma

 Den här blomman kan man ha i håret, som prydnad på en väska, på jackan, skorna eller var som helst. Storleken kan varieras med val av tråd och/eller små modifikationer. Den är 2D eller 3D beroende på var man virkar kronbladen. Hur praktiskt som helst. Nackdelen är att man måste använda sig av mera än bara helt basic maskor, men inte heller det är ett problem. Här bjuder fiina neule på en virkningsguide med alla maskor du behöver i text och bild!

Maskorna du behöver är

m    maska = s silmukka
lm    luftmaska = kjs ketjusilmukka
fm    fastmaska = ks kiinteä silmukka
sm    smygmaska = ps piilosilmukka
hst    halvstolpe = pp puolipylväs
st    stolpe = p pylväs
dst    dubbelstolpe = kp kaksoispylväs

Ge inte upp här! Det är mycket lättare än det låter!

Vika 5 luftmaskor och slut till en ring med en smygmaska

Virka 5 lm och fäst i maska 1 i ringen med en sm. virka 5 lm och fäst i 2 maskan i ringen. virka 5 lm och fäst 3. maskan... fortsätt varvet runt, dvs 5 ggr.

Virka en fm runt (dvs stick nålen under öglan, inte igenom maskan) första öglan, sedan 3 stolpar, sedan en fm. virka en sm mellan "bladen", dvs på förra varvets smygmaska). förtsätt på samma sätt 4ggr till.

Virka 6 lm (eller mera eller mindre, beroende på hur tredimensionell blomma du vill ha. mera maskor= plattare blomma) och fäst med en smygmaska på undre sidan mellan bladen. upprepa 4 ggr.

Virka igen en fm under första ögglan på (andra varvet) sedan en stolpe, sedan fyra dubbelstolpar, 1 stolpe, 1 fm och en sm mellan bladen. upprepa 4 ggr.

avsluta.

Nu borde blomman se ut såhär:


Som extra effekt kan man virka ett varv runt utkanten av blombladen med en annan färg. Virka då en fast maska i varje maska, men en sm i varje sm (dvs mellan bladen) och 2 maskor i dom tre eller fyra mittersta maskorna på varje blomblad.
Det skall se ut såhär ungefär:


Det kan se ut som en svår beskrivning, men det är bara att börja! Sen tar man bara sig igenom rad för rad (fast med hjälp av guiden) och vips har man en blomma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti